Tuesday, September 18, 2007

تصوير ايران درکتاب هاي درسي ژاپن


تصوير ايران درکتاب هاي درسي ژاپن

نظام کتابهاي درسي در ژاپن و ايران متفاوت است. در ژاپن چند شرکت انتشارات خصوصي بر اساس کتاب راهنماي وزارت فرهنگ ، کتابهاي درسي را چاپ مي کنند . سپس اداره فرهنگ هر استان يا شهرستان ( در مدارس خصوصي، هر مدير مدرسه ) يک کتاب درسي را از ميان کتابهاي منتشر شده برمي گزيند و پس از خريد ، به رايگان به شاگردان مي دهد. در اينجا به اختصار به تصوير ايران در کتابهاي درسي تاريخ و جغرافياي کلاسهاي راهنمايي مي پردازيم :

1- جغرافي :

بيشتر مطالب اين کتاب درسي درباره ژاپن است. معرفي جغرافياي جهان نيز شامل همه مناطق جهان نمي شود و تنها به چند منطقه از جهان مي پردازد.

در اين کتاب ، در حدود 10 صفحه مطلب درباره خاورميانه ذکر شده که بيشتر به کشورهاي عربي اختصاص دارد و اطلاعات چنداني درباره ممالک غير عرب در آن نمي يابيم :

1. بخش اول با عنوان « کشورهاي آسياي غربي »، کشورهاي عرب ، زبان عربي و اسلام را معرفي مي کند. درباره ايران فقط اين يک جمله را مي بينيم : « اما اسرائيل ، ايران ، ترکيه و غيره ، زبان و فرهنگ خود را دارند و کشور عربي نيستند ». همچنين ، درباره اديان خاورميانه ، يعني درباره اسلام ، يهود و مسيحيت توضيح داده شده و درباره زندگي چادرنشيني در عربستان سعودي مطالبي ذکر شده است.

2. بخش دوم ، درباره نفت در خاورميانه است.

3. بخش سوم ، درباره مسأله فلسطين ، يعني درباره اسرائيل و پناهندگان فلسطين است .

در آخر به روابط ژاپن و خاورميانه معرفي اشاره شده است :« اگر امروز نفت نباشد ، زندگي ما نمي گردد. ژاپن 70 درصد نفت را از خاورميانه وارد مي کند ». از بحران نفتي سال 1973 هم ياد شده ، و در پايان مي نويسد :"بعد از اين ژاپن تلاش مي کند در مصرف نفت صرفه جويي کند و در اين راه ، فنون پيشرفته تري را ارائه بدهد". بر اين نکته نيز تأکيد شده که " مهندسان ژاپني به توسعه فن کشاورزي در کشورهاي خاورميانه کمک مي کنند".

آخرين صفحه ارائه مطالبي درباره زندگي مسلمانان است ، اما فقط درباره نماز و ماه رمضان .


2- تاريخ

اين کتاب روي هم رفته دوازده فصل دارد که چهار فصل آن درباره تاريخ ژاپن است ، چهار فصل ديگر درباره تاريخ جهان و چهار فصل آخر شرح دوره جنگ جهاني و سال هاي بعد از جنگ جهاني است.

در تاريخ جهان، نامي از « ايران » نيست ، و فقط کلمه « فارس » Persia )) در دو صفحه ديده مي شود. در يکي از آنها ، وقتي که درباره اسکندر توضيح مي دهد ، مي نويسد : « اسکندر ، امپراتوري بزرگي ساخت که از يونان تا فارس گسترده بود ». جاي ديگري که از « فارس » ياد شده ، درشرح تاريخ چين است که: «در دوره تانگ ( از قرن 7 ) ، پايتخت چين ، چانگ آن ، شهري بين المللي بود و از طرف غرب ، فرهنگ فارس يا اسلام آمد.»

در مطلب ديگر مخصوصاً در تاريخ معاصر ، درباره ايران هيچ چيزي نوشته نشده است البته درباره تاريخ خاورميانه مطالبي ديده مي شود ، مثلاً درباره جنگ ميان اسرائيل و فلسطين ، همچنين درباره جنگ خليج فارس ، و بحران نفتي ، اما درباره ايران و ترکيه يعني غير جهان عرب خيلي کم نوشته شده است.

شرح درباره اسلام بيشتر است تا درباره تمدن ايران. البته درباره آغاز اسلام ، درباره بازرگانان مسلمان و جنگ هاي صليبي مطالبي مي يابيم ، خصوصا درباره روابط اسلام و مسيحيت مطالب بيشتري نوشته شده است.

پس به واقع همانطور که ملاحظه مي شود ، دانش آموزان در مدارس ژاپن ، هيچ مطلبي درباره ايران نمي آموزند.


برگرفته از

http://old.tebyan.net/Teb.aspx?nId=159



No comments: